Goede Herderkerk Goede Herderkerk

Afbraak Goede-Herderkerk.

And the walls came tumbling down.

Onwillekeurig moest ik bij het aanschouwen van de afbraak denken aan een al jaren geleden verschenen boek met deze titel van een Amerikaanse schrijfster over Jericho. Er waren hier overigens geen ramshoorns in het spel wel een bulldozer, en die was onverbiddelijk Alleen met het dak had hij wat moeite.De enige overeenkomst was het aantal dagen: zeven!
In het verleden zijn er om diverse redenen kerken in Leeuwarden afgebroken: denk aan de St Vituskerk bij de Oldehove en de Galileer Kerk aan de Tweebaksmarkt, de laatste in de veertiger jaren van de vorige eeuw. De Goede Herderkerk stond er exact 50 jaar: toch wel een heel korte periode.
Een gevoel van weemoed overvalt je. De kerk heeft in die periode een duidelijke functie gehad in het gemeenteleven in West. Ds. Nummerdor heeft het een paar weken geleden verwoord: vele herinneringen komen weer boven. Hoeveel paren zijn er wel niet getrouwd; hoeveel kinderen zijn er wel niet gedoopt. Blijde dagen, maar ook donkere: vele leden van onze gemeente, jong en oud, zijn in de loop van die vijftig jaar vanuit de kerk begraven
Gebeurtenissen die een onuitwisbare indruk hebben nagelaten met vaak wonden die moeilijk geheeld kunnen worden. En dan in een paar dagen tijd de afbraak: beeld van vergankelijkheid:

Toch moeten we niet blijven stilstaan bij het verleden. De Goede-Herderwijkgemeente houdt een dak boven zijn hoofd. Veel elementen hebben we meegenomen naar de Fenix, zoals het orgel en de gebrandschilderde ramen. Voor de koperen kruisen op de nok van de kerk wordt nog een bestemming gezocht.
Nog elke zondag worden we aan de “oude” Goede Herder herinnerd. We vinden na enkele maanden weer een vertrouwde plek in een inspirerende omgeving samen met de Fenixwijkgemeente. De Fenix roept ons op de zondag met welluidende klanken van de klok: één van de eerste zaken die uit financieel oogpunt bij de bouw van de Goede Herder destijds werd geschrapt.
We hebben er veel ´familieleden’ bij gekregen. Alleen samen kunnen we een oase, een rustpunt zijn aan de drukke rondweg en ook daar houden we de lofzang gaande.

Overigens: er zijn van de architect Nicolai nog een tweetal bijna identieke Gereformeerde kerken in ons land: Schoonebeek en Eindhoven-Strijp. Komt u in de buurt dan kunt u uit nostalgische overwegingen nog eens een kijkje nemen.

JanVogelzang (overleden)