Kerkdiensten Kerkdiensten

Zondag  17 december
De derde van zondag van Advent draagt de naam ‘Gaudete’- ‘verheugt u!’, naar een woord van Paulus uit Filippenzen 4. Een kleine oase onderweg, de gloed van een roze dageraad, de zon komt bijna op. De profeet Jesaja neemt ons mee naar een bloeiende steppe (Jesaja 35). We vieren in deze dienst het Heilig Avondmaal. Daarbij worden we muzikaal ondersteund door een koor van meisjes en vrouwen, die het tafelgebed ‘Van alle dagen, deze morgen’ (LB 403c) zingen. Het is tevens de derde zondag van de maand, en dat betekent dat de kinderen een actieve rol in de viering zullen vervullen.

9.30   uur:        ds. Jan-Jaap Stegeman
Ontvangst:       mw. A. Zwerver en dhr. M.O.Koepon
Kosters:           Piet Feenstra en Rindert Reijenga
Kinderdienst:    Anneke en Natascha
Kinderoppas:    Aafke en Geerty

19.00 uur:        Avondgebed
‘In december beginnen we met een nieuwe serie van drie avondgebeden, ditmaal rond het thema ‘licht.’
Het woord "licht" heeft in de bijbel een bijzondere betekenis. Het is niet alleen het natuurkundige fenomeen bekend uit het scheppingsverhaal, maar ook een uitdrukking voor Gods tegenwoordigheid. In de donkerste maanden van het jaar is licht een troostvol teken te midden van alle duisternis, in de natuur, maar ook in de wereld.
We lezen uit Jesaja het visioen van Gods licht, dat de duisternis van de aarde doet verdwijnen. Lied 221 zingt van het licht als een beschermende mantel om ons heen. We horen van Maurice Duruflé (1902- 1986) ‘Chant’, mooie meditatieve muziek, warm en troostrijk in deze donkere tijd.

Zondag  24 december
Er valt veel te vieren, dezer dagen (zeker waar dit nummer van Geandewei vier weken omvat), maar allereerst vieren we volgend in tijd en beginsel op zondagmorgen 24 december Vierde Advent. Lang verwacht, maar ook onverwacht dient zich de vervulling van de belofte aan. De kerntekst voor deze viering vinden we in Lukas 1:26-38. Maria krijgt letterlijk van hogerhand de aanzegging van de verwachting die om haar dienstbaarheid vraagt. De lezing vormt daarmee een passende opmaat voor de latere vieringen van de dag (Kindervesper en Kerstnachtdienst) en op de Kerstmorgen.

9.30   uur:        ds. A.M. Roest
Ontvangst:       mw. en dhr.  G. en P. Muurling
Lector:             Joke Dijkstra
Kosters:           Andries Engbrenghoff en Siward Feenstra
Kinderdienst:    Tjitske en Natascha
Kinderoppas:    Janny en Femke

17.00 uur:        Kindervesper
We gaan onder andere met elkaar (jong en oud) kerstliederen zingen en voor de jongere kinderen onder ons is er een Krabbelviering. Neem wel een warme jas mee want we gaan ook naar buiten. Voor de allerkleinsten is er oppas geregeld. Dus komt allen tezamen
Koster:             Jan de Vries

22.30 uur:        Kerstnachtdienst
                        ds. Jan-Jaap Stegeman
In de kerstnachtdienst beginnen we met Psalm 2, de klassieke intochtspsalm van de kerstnacht. Daarmee zijn we gelijk voorbij aan alle warme en vrome sentimenten. ‘Wat drijft de volken, wat bezielt ze toch?’ In een wereld die van aanslagen, vluchtelingenstromen en fakenews aan elkaar hangt, proberen we een rustpunt te vinden. En we laten ons meenemen in het perspectief van de Eeuwige, die lacht om al dit gekrioel en lawaai.
De cantorij o.l.v. Geke Bruining-Visser ondersteunt de gemeentezang, en zal een carol ten gehore brengen.
Ontvangst:       mw. T. Scheper en W. Noomen
Lector:             Cornelis v/d Hooft
Kosters:           Sybe en Janny de Haan

Kerst   25 december
10.00 uur:        mw. drs. H.J. Hoving (Leeuwarden)
Ontvangst:       Greetje en Piet Feenstra
Kosters:           Meindert Atema en Jan Halma
Kinderdienst:    Ruben en Annelies
Kinderoppas:    Ida, Tjitske en Jessa

Zondag  31 december
Op 31 december, de avond van het jaar, meestal "Oudejaarsdag" genoemd en ditmaal eveneens vallend op een zondag zijn we ook weer in de gelegenheid om meermaals samen te komen. Allereerst is daar de morgendienst. Dan horen  we over de eerste reacties op Kerst uit Lukas 2:22-40. Simeon en Hanna getuigen van hun vervulde verwachting, nu zij oog in oog staan met de nieuwgeborene. Het leidt als zo vaak in het begin van Lukas tot een loflied: de Lofzang van Simeon.
9.30   uur:        ds. A.M. Roest
Ontvangst:       mw. en dhr. Bron-Janzen
Lector:             Tine Yntema
Kosters:           Jan de Vries en Mari-Joke Veenboer
Kinderdienst:    Anneke
Kinderoppas:    Anna en Antsje

Oudejaarsdienst
Met het prachtige lied ‘Door goede machten trouw en stil omgeven’ van Dietrich Bonhoeffer zingen we elkaar moed in, op deze laatste avond van 2017. Een moment van bezinning, van terug- en vooruit kijken. Een poging om ook dit jaar als een ‘jaar des Heren’ te tellen, voordat het onder de kruitdampen bedolven wordt.

19.30 uur:        ds. Jan-Jaap Stegeman
Ontvangst:       mw. B. Visser en mw. J. Kingma
Lector:             Annie Feenema
Kosters:           Bert Dijkstra en Rinze Yntema

Zondag 7 januari
Epifanie
Geïnspireerd door het grote feest van Christus’geboorte mogen we, na de jaardrempel overschreden te zijn, op de eerste zondag in het nieuwe jaar 2018  elkaar ontmoeten  om zondag Epifanie (de zondag van de Verschijning van de Heer) te vieren: het oorspronkelijke Kerst­feest in de vroege kerk.
Hoewel de “officiële” kalenderdatum voor het feest van Epifanie één dag eerder valt, mag deze naastliggende zondag toch die naam dragen. De kernlezingen komen uit Jesaja 60 en Mattheus 2.
Op deze zondag zijn we ook in de gelegenheid elkaar al het goede te wensen bij een nieuw jaar waarin we bovendien als één wijkgemeente verder optrekken. Daartoe bent u vanaf ongeveer 9.15 uur welkom voor ontmoeting en koffie, waarna we om 10.00 de dienst willen beginnen.

10.00   uur:      ds. A.M. Roest en ds. Jan-Jaap Stegeman
Ontvangst:       mw. Y.Abma en mw. T. Bakker